S o i u r i ș i C l o n e
Soiuri de Viță Rafinate
V i ț e A l t o i t e d i n C l o n e l e O b ț i n u t e l a S t a ț i u n e a P i e t r o a s a
Tămâioasă Românească 36 Pt şi 5 Pt; Grasă de Cotnari 4 Pt şi 45 Pt., Busuioacă de Bohotin 26 Pt., Băbească Neagră 94 Pt., Fetească Neagră 10 Pt., dar și Viţe altoite produse din soiurile nou create în unitate: Otilia, Timpuriu de Pietroasa, Centenar Pietroasa, Istriţa, Mihaela și Alb Aromat.
Clone obținute în urma cercetării
C l o n a T ă m â i o a s ă r o m â n e a s c ă 3 6 P t .
- omologată în 1982;
- fertilitatea lăstarilor 48% (martorul 36%);
- producţia 8,5 to/ha (2,84 kg/butuc);
- boabe crocante, aromă intensă;
- rezistenţă la putregaiul cenuşiu;
- conţinutul mustului în zaharuri 238 g/l.
C l o n a T ă m â i o a s ă r o m â n e a s c ă 5 P t .
- omologată în 1989;
- fertilitatea lăstarilor 57% (martorul 42%);
- producţia 10,5 to/ha (3,5 kg/butuc);
- boabe crocante, aromă specifică;
- conţinutul mustului în zaharuri peste 230 g/l.
C l o n a G r a s ă d e C o t n a r i 4 P t .
- omologată în 1975;
- floare hermafrodit-normală;
- producţia 7,9 to/ha (2,60 kg/butuc)
- procent mic de boabe meiate şi mărgeluite;
- conţinutul mustului în zaharuri 228 g/l.
C l o n a G r a s ă d e C o t n a r i 4 5 P t .
- omologată în 1989;
- floare hermafrodit-normală;
- fertilitatea lăstarilor 49% (martor 35%)
- producţia 10,9 to/ha (3,5 kg/butuc);
- conţinutul mustului în zaharuri 233 g/l.
C l o n a d e B u s u i o a c ă d e B o h o t i n 2 6 P t .
- omologată în 1999;
- boabe crocante, aromă specifică;
- producţie constantă 8 to/ha;
- conţinutul mustului în zaharuri 230-240 g/l.
C l o n a d e F e t e a s c ă n e a g r ă 1 0 P t .
- omologată în 2009;
- fertilitatea lăstarilor 68%( martor 54%);
- producţia 10,3 to/ha (2,80 kg/butuc);
- procent mic de boabe meiate şi mărgeluite;
- conţinutul mustului în zaharuri 228 g/l.
C l o n a d e B ă b e a s c ă n e a g r ă 9 4 P t .
- omologată în 1975;
- boabe uniforme ca mărime şi culoare;
- producţie ridicată, 20 to/ha;
- clonă pentru vin de masă cu 10-11%vol alcool.
S o i d e v i n n o u – c r e a t A l b a r o m a t
- omologat în 1999;
- soi pentru vinuri albe superioare, semiaromate;
- producţie 16 to/ha;
- conţinutul mustului în zaharuri 195 g/l.
Soiurile de struguri de masă
O t i l i a
- omologat în 1987;
- soi apiren pentru struguri de masă şi pentru industrializare (stafide, dulceaţă, compoturi);
- coacere timpurie;
- producţie: 16.7 t/ha
T i m p u r i u d e P i e t r o a s a
- omologat în 1987;
- soi pentru struguri de masă
- coacere timpurie;
- producţie: 17.7 t/ha
C e n t e n a r P i e t r o a s a
- omologat în 1991;
- soi apiren pentru consum în stare proaspătă şi pentru industrializare;
- coacere timpurie;
- capacitate mare de acumulare a zaharurilor (peste 210 g/l)
- producţie: 10.5 t/ha
I s t r i ţ a
- omologat în 1995;
- soi pentru struguri de masă cu maturare mijlocie
- struguri aspectoşi, boabe uniforme ca mărime şi culoare;
- producţie: 14 t/ha